5830 HTS Telemetrické kombo kompletné Nitro

5830 HTS Telemetrické kombo kompletné Nitro

Kompletné telemetrické kombo hlavne pre modely so spaľovacím motorom, obsahuje telemetrickú ústredňu, snímače otáčok (1x optický, 1x magnetický), 1x GPS senzor, 1x snímač stavu paliva, 2x teplotné senzory (celkom 4ks). Celý popis »
Značka: Hitec Kód produktu: PD-1HI29930
Záruka: 2 roky EAN: 0669962558303
119,59 € s DPH
nie je skladom

Telemetrický systém Hitec 2.4GHz (HTS-SS) je ďalším krokom RC revolúcie!

Teraz môžete lietať s vaším modelom A VTEDY poznať aktuálne otáčky motora, stav paliva v nádrži, teploty na rôznych miestach a GPS informácie zahŕňajúce údaje o polohe, rýchlosti a výške. Systém je možné inštalovať do väčšiny lietajúcich modelov: vrtuľníkov, vetroňov, modelov poháňaných spaľovacím motorom aj elektromotorom.

#5830 HTS Telemetrické kombo kompletné Nitro

Pre ľahký štart Hitec pripravil komplet obsahujúci telemetrickú ústredňu a súpravu snímačov:

  • 1x Optický snímač otáčok (O-RPM)
  • 1x Magnetický snímač otáčok (HTS-MRPM)
  • 4x Snímač teploty (HTS-TEMP)
  • 1x Snímač stavu paliva (HTS-FUEL) s tromi nalepovacími snímačmi rôznej veľkosti
  • 1x GPS snímač (HTS-GPS)

Vzhľadom k malým rozmerom a nízkej hmotnosti (ústredňa so VŠETKÝMI snímačmi pripojenými váži cca 40 g - tj. menej ako jedno štandardné servo), je možné telemetrické údaje získavať aj z paluby malých a ľahkých modelov.

Ďalšie ústredne a snímače optimalizované pre vetrone/elektrolety a obrie modely sa pripravujú.


#5832 HTS-SS Telemetrická ústredňa Nitro

Telemetrická ústredňa slúži k zberu dát z vonkajších snímačov (až 8 snímačov) a ich prenosu do telemetrického prijímača Hitec s dátovým vstupom (v túto chvíľu Optima 7 a Optima 9). Ako naznačuje názov "Nitro", je optimalizovaná predovšetkým pre modely poháňané spaľovacím motorom - lietadlá, vrtuľníky, autá i lode. Ústredňa obsahuje elektroniku "obsluhujúcu" jednotlivé snímače - nie je preto možné zapojiť samotné čidlo priamo do prijímača, ale vždy iba prostredníctvom ústredne.

Pre správnu činnosť je nutné vpred skontrolovať (a podľa potreby aktualizovať s pomocou HPP-22), že:

  • softvér vysielača Aurora 9 (ak ho používate) je verzia 1.07 alebo novšia
  • softvér vysielačového modulu Spectra 24 (alebo VF dielu u Optic 6 Sport 2,4 GHz) je verzia 2.0 alebo novšia
  • softvér prijímača Optima (7 alebo 9) je verzia 2.0 alebo novšia

Návod, ako vykonať aktualizáciu nájdete TU.

Ústredňa nevyžaduje žiadne nastavovanie, zapája sa pomocou dvojice káblov s ňou dodávaných - zapletenej trojžilovým káblikom sa vedie telemetria do vstupu DATA na prijímači, plochý káblik slúži na napájanie ústredne a snímačov (4,8-8,4). Pripojiť ho môžete priamo do nepoužívaného servovýstupu prijímača. Ak sú všetky obsadené, potom pomocou Y-kábla, alebo môžete napájanie priviesť priamo od vypínača prijímačového akumulátora.

Okrem dátového výstupu (DATA) a zásuvky napájania (P) má ústredňa osem zásuviek s nezámennými konektormi pre rôzne druhy snímačov:

  • R1, R2 - pre pripojenie snímačov otáčok
  • F - pre pripojenie snímača stavu paliva
  • G - pre pripojenie GPS snímača
  • T1, T2, T3, T4 - pre pripojenie teplotných snímačov

Pripojiť môžete až dva snímače otáčok, nezáleží, či magnetické alebo optické, číslo zásuvky udáva adresu, na ktorej sa dané čidlo objaví na displeji vysielača Aurora 9 alebo na monitore počítača pri pripojení prostredníctvom rozhrania HPP-22 k vysielačovému modulu.

Podobne môžete pripojiť až štyri teplotné snímače, číslo zásuvky opäť udáva adresu snímača.

Súprava telemetrickej ústredne obsahuje: telemetrickú ústredňu HTS-SS Nitro, napájací kábel, dátový kábel a obojstrannú penovnú samolepiacu pásku.


#55833 Optický snímač otáčok (O-RPM)

Optický snímač otáčok je určený pre väčšie modely (zvl. vrtuľníky) lietajúce pod šírou oblohou.

Inštalácia je jednoduchá. Snímač upevnite na chvostový nosník vrtuľníka pomocou dvoch sťahovacích pások dodávaných so snímačom a zapojte do telemetrickej ústredne. Pre modely lietadiel môžete snímač upevniť napr. na kryt motora skrutky alebo obojstrannou samolepiacou páskou tak, aby mal nerušený "výhľad" na otáčajúcu sa vrtuľu.

Snímač môže byť za priaznivých podmienok umiestnený vo vzdialenosti až 1 500 mm od (veľkej) vrtule alebo rotora - za predpokladu, že je inštalovaný dostatočne ďaleko od objektov, ktoré by mohli meranie ovplyvňovať (napr. od stabilizačných plôšok, "pádiel", u vrtuľníka ). Samozrejme záleží na rozmeroch rotujúceho objektu - pre meranie otáčok osempalcovej vrtule na 2,5 ccm motora musíte ísť podstatne bližšie, než v prípade veľkej tridsaťpalcovej "lopaty" na dospelom "benzíňáku".

V menu otáčkomera na PC alebo na Aurore 9 treba samozrejme nastaviť správny počet listov vrtule (rotora).

Súprava snímača obsahuje: optický snímač otáčok s káblom, 2 sťahovacie pásky, samolepiaciu obojstrannú penovnú pásku, 2 skrutky 8x1,8 mm.

#55834 Snímač teploty (HTS-TEMP)

Snímač teploty slúži k dotykovému meraniu teploty - uplatní sa napr. pri sledovaní teploty hlavy spaľovacieho motora, akumulátorov, regulátorov otáčok alebo iných častí modelu, ktorých teplota nás môže zaujímať.

Vlastné sonda je obalená v zmršťovacej fólii odolávajúcej vyšším teplotám; prevádzkový rozsah meraných teplôt je -40 ° C do 200 ° C. To znamená, že snímače môžu merať teplotu prakticky takmer kdekoľvek v bežných modeloch.

Súprava snímača obsahuje: 2 snímače teploty s káblom.

#55835 Snímač stavu paliva (HTS-FUEL)

Snímač stavu paliva signalizuje pilotovi 5 úrovní hladiny paliva v nádrži (Plná, 3/4, 1/2, 1/4, Prázdna). Snímač poskytuje údaje dokonca aj pri lete na chrbte; je konštruovaný len na použitie v modeloch so žeraviacou sviečkou (methylakoholové palivo).

Inštalácia je veľmi jednoduchá. Čidlo snímača jednoducho nalepte zvonku na nádrž, pripojte snímač, ktorý upevnite obojstrannou lepiacou páskou na vhodnú časť modelu, zapojte kábel snímača do telemetrickej ústredne a môžete ísť lietať. Pre obzvlášť jednoduché upevnenie je snímač tvorený pružným plošným spojom opatrený samolepiacou vrstvou (krytou ochrannou fóliou) na oboch stranách a pripojovacie konektory sú zdvojené - na krátkej aj dlhej strane snímača.

Pozor - Systém zapínajte ešte pred natankovaním nádrže, inak by neprebehla správne autokalibrácia čidla pri zapnutí.

Počas extrémneho 3D lietania môže byť údaj snímača nepresný. Ak k tomu dôjde, skúste na niekoľko sekúnd zavisieť (u vrtuľníku) alebo prejsť do vodorovného letu (u lietadla), aby ste opäť dostali správny údaj.

Súprava snímača obsahuje: snímač stavu paliva s káblom, obojstrannou penovou samolepiacou pásku, 3 čidla (40x25 mm, 52x25 mm a 62,5x25 mm).

Tip:Pri zapájaní čidla do konektora snímača postupujte nasledovne: snímač uchopte tak, aby ste videli nápis "HTS-FUEL", nechtami palca a ukazováka opatrne povytiahnite béžovú poistku konektora. Do "odisteného" konektora zaveďte opatrne konektor na pružnom plošnom spoji čidla tak, aby ste videli pozlátené položky jednotlivých kontaktov. Zasuňte opatrne na doraz (cca 5 mm) a zaistite zasunutím poistky konektora snímača. Ak by ste konektor čidla zasunuli obrátene, nebude mať kontakt a zariadenie nebude fungovať.


#55836 GPS snímač (HTS-GPS)

GPS senzor Hitec je špeciálne konštruovaný pre použitie v RC modeloch pohybujúcich sa v trojrozmernom priestore - na rozdiel od antén v GPS navigáciách pre automobily schopných prijímať signál zo satelitov v jedinom smere (kolmo na plochu snímača), je kubická anténa Hitec schopná prijímať v 5 smeroch. Vďaka tomu môže stabilne prijímať GPS dáta dokonca aj pri 3D lietaní.

Snímač sa jednoducho upevní pomocou obojstrannej penovej samolepiacej pásky na hornú časť modelu tak, aby kubická anténa mala "voľný výhľad" na navigačné satelity krúžiace na obežnej dráhe okolo zeme a kábel snímača mieril v pozdĺžnej osi modelu.

GPS poskytuje bežné údaje (zobrazované na displeji Aurory 9):

  • zemepisnú šírku
  • zemepisnú dĺžku
  • nadmorskú výšku (absolútny údaj) alebo relatívna výšku oproti bode vzletu (volí sa softvérovo na vysielači Aurora 9 alebo v PC softvéru)
  • dátum a čas (svetový, UTC - dve hodiny pozadu za stredoeurópskym letným časom, jednu hodinu pozadu za stredoeurópskym časom)
  • rýchlosť pohybu modelu

Na monitore počítača pripojeného prostredníctvom HPP-22 môžete sledovať ešte:

  • kurz modelu
  • vzdialenosť modelu v priamej línii a vzdialenosť
  • vzdialenosť modelu od kolmého priemetu modelu na zem k miestu štartu
  • PC tiež umožní zaznamenávať priebeh letu (jazdy) a do pamäte ukladať údaje všetkých snímačov, nielen GPS

Formát dátumu (deň/mesiac/rok), používanie metrických alebo anglosaských (imperiálnych) merných jednotiek a spôsob udávanie výšky (absolútna/relatívna) sa nastavuje softvérovo na vysielači Aurora 9 alebo v PC softvéru.

Pozn.: Presnosť a stabilita údajov samozrejme závisia od počtu navigačných satelitov, ktoré GPS snímač "vidí".

Pozn.: Pri prvom spustení systému trvá úvodné zameranie polohy trochu dlhšie - tiež v závislosti na tom, kde sa nachádzate. Akonáhle je systém v prevádzke, pamätá si poslednú polohu po dobu cca 4 hodín. Pri opätovnom zapnutí na rovnakom mieste počas týchto 4 hodín je úvodné zisťovanie polohy oveľa rýchlejšie.

Pozn.: Pri extrémnom 3D lietaní môže dôjsť k strate signálu. Ak nastane táto situácia, skúste model stabilizovať do vodorovného letu, kým nie je spojenie s navigačnými satelitmi obnovené.

Súprava snímača obsahuje: GPS snímač s kubickou anténou a káblom, obojstrannou penovou samolepiacou páskou.


#55842 Magnetický snímač otáčok (HTS-MRPM)

Magnetický snímač otáčok je vhodný pre aplikácie, kedy nie je možné použiť optické meranie otáčok (napr. vzhľadom na rozmery optického snímača). Magnetický snímač tiež zaisťuje presnejšie meranie otáčok, bez vplyvu intenzity osvetlenia a poveternostných podmienok.

Otáčky sledovaného objektu sú merané s pomocou permanentného magnetu upevneného na objekt a snímača, v ktorého bezprostrednej blízkosti sa magnet pohybuje. Najlepšie výsledky dosiahneme, ak je vzdialenosť medzi snímačom a magnetom menšia ako 1 mm.

Magnet môžete vlepiť epoxidom do zahĺbenie (o priemete 4 mm a hĺbke 2,5 mm) vyvŕtaného napr. do zadného disku vrtuľového kužeľa, zotrvačníka motora u auta alebo vrtuľníka apod. Vzhľadom k tomu, že u objektov otáčajúcich sa vysokou rýchlosťou je nevyhnutné zachovávať ich vyváženie, magnety sa obvykle montujú v páre symetricky vzhľadom k osi otáčania. Druhý magnet sa upevní s opačnou polaritou (je označená značkou "+" na magnete), aby neovplyvňoval nameraný údaj. Naopak u objektov s nízkym počtom otáčok je možné presnosť merania zvýšiť použitím viacerých magnetov, výsledok je potom nutné vydeliť počtom magnetov - túto korekciu môžete vykonať automaticky nastavením vrtule o násobnom počte listov v PC softvére alebo softvére vysielača Aurora 9. Pri použití jedného magnetu v menu otáčkomera nastavte na Aurore 9 "Vrt.-M" resp. "Prop-M", pre dva magnety "Vrt.-2" resp. "Prop-2" atď ..

Držiak so snímacou Hallovou sondou sa upevní skrutkami do bezprostrednej blízkosti dráhy, po ktorej sa pohybuje magnet.

Súprava snímača obsahuje: sondu snímača na držiaku s káblom, 3 magnety, 2 skrutky M2,3x6 mm s maticou.

Napájanie4,8 - 8,4 V (max. 2S Li-poly)
Rozsah prevádzkových teplôt-20°C ~ +60°C
Rozmery34x24x5 mm
Hmotnosť7 g bez káblov, 12 g s káblami


Rozsah meraní0 ~ 50 000 ot./min
Dĺžka kábla čidla250 mm
Rozmery (telo snímača)35x15x11 mm
Rozmery (telo snímača s pätkami)35x26x11 mm
Hmotnosť3 g


Rozsah meraní-40° ~ +200°C
Dĺžka kábla snímača350 mm
Rozmery (telo čidla)D2x5 mm
Hmotnosť3 g

Rozsah meraníPlná, 3/4, 1/2, 1/4, Prázdná
Dĺžka kábla snímača250 mm
Rozmery (snímač)40x17x5 mm
Rozmery (čidlo)40x25 mm, 52x25 mm a 62,5x25 mm, hrúbka 0,4 mm
Hmotnosť (snímač + čidlo)5 g
Výška0 ~ 9 000 m
Rýchlosť0 ~ 559 km/h
Kurz0 ~ 360°
Opakovacia frekvencia merania polohy0,5 s
Dĺžka kábla čidla250 mm
Rozmery (telo snímača s pätkami)23x22x16 mm
Hmotnosť (vrátane kábla)7 g
Rozsah merania0 ~ 70 000 ot./min
Dĺžka kábla čidla250 mm
Rozmery sondy snímača30,5x15x6,5 mm
Rozmery magnetuD4,0x2,5 mm
Hmotnosť (vrátane kábla)2 g

Potrebujete poradiť?

Štěpán Šídlo
Ozvite sa mi...
Štěpán Šídlo
produktový špecialista
(Po - Pia, 8:00 - 16:00)

Prečo nakupovať u RCprofi?

Sme profesionáli a navyše pre vás máme tieto skvelé výhody.
Doprava zadarmo
nad 150 €
90 dní na vrátenie alebo výmenu
Poradenstvo od profesionálov
RC
servis
52 483 položiek
položiek v ponuke
10
rokov skúseností

V prípade nižšej hodnoty objednávky môžete využiť dopravu už od 3,50 €.

Predlžujeme možnosť výmeny alebo vrátenia nepoškodeného tovaru na 90 dní.

Neviete si s niečím rady? Navštívte našu RC poradňu alebo nás kontaktujte. Radi vám poradíme.

Pokazil sa váš model? Nielen pre našich zákazníkov zaisťujeme pozáručný servis RC modelov.

Vyberte si z jednej z najširších ponúk RC modelov, príslušenstva a náhradných dielov v SR.

Dôverujte profesionálom. Už viac ako 10 rokov sa venujeme predaju, servisu a testovaniu RC modelov.

Prečo nakupovať u RCprofi